DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Doneer meer, want de Belastingdienst betaalt mee!

Doneer meer, want de Belastingdienst betaalt mee!

Wist je dat als jij doneert, je minder belasting betaalt? Oftewel de belastingdienst betaalt een stuk mee aan jouw donatie. Elkaar helpen in deze wereld, dat is toch mooi. Het kan ons allemaal overkomen, een natuurramp (Turkije), oorlog (Oekraïne) of gezondheidsproblemen (kanker).

Hoe werkt dit? Je kan zowel zakelijk, vanuit je bv, als privé doneren. In beide gevallen mag je het onder bepaalde voorwaarden aftrekken. Een vereiste is wel dat je doneert aan een Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI).

Heb je een BV, dan is deze optie in bijna alle gevallen interessanter dan privé doneren. In de BV mag je de volledige donatie opgeven als kostenpost en is hij volledig aftrekbaar. Dit scheelt je 19% winstbelasting over het bedrag.

Rekenvoorbeeld: je doneert 5.000 euro, dan is dit een aftrekpost en betaal je 19% minder winstbelasting hierover. Kortom de Belastingdienst betaalt 950 euro mee. De maximale aftrekbare som van donaties in één jaar vanuit een BV bedraagt 50% van de winst met een absoluut maximum van €100.000.

Privé doneren is wat ingewikkelder helaas. Wil je fiscaal voordeel, dan moet het totaal aan donaties in één jaar meer zijn dan €60 en hoger zijn dan 1% van je verzamelinkomen (box 1, 2 en 3 samen). Indien je hieraan voldoet, dan mag je het aftrekken van je inkomen tot een max van 10% van je verzamelinkomen.

Rekenvoorbeeld: je verzamelinkomen is €50.000, je doneert €2.500. Dit is 5% van je verzamelinkomen. Maar je hebt een drempel van 1% van je verzamelinkomen die je eraf moet halen a €500. Je mag dus aftrekken €2.500-€500=€2.000.

Hiervan krijg je vervolgens met je belastingaangifte een deel terug. Als je het exact uitrekent dan betaalt de overheid €861 mee aan jouw donatie van €2.500, dit is 34,4%.

Link Berekenhet donaties vanuit privé:Link

Link Berekenhet donaties vanuit zakelijk: Link


En vergeet niet alle kleine beetjes helpen! Publicatie datum: 22 juni 2023, Door: Thijs Verlangen