DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

CRYPTO OPGEVEN BIJ DE BELASTINGDIENST, JA OF NEE?

CRYPTO OPGEVEN BIJ DE BELASTINGDIENST, JA OF NEE?

Ik krijg regelmatig de vraag of je crypto moet opgeven bij de belastingdienst en hoe je dit moet doen? Zowel in de DM’s als met de 1-op-1 en groepsdagen. Dus bij deze duiken we er samen wat dieper in!

Kijk het doen van belastingaangifte voor crypto is een heel belangrijk onderdeel, voor wanneer je investeert of wilt investeren in crypto. Het maakt niet uit waar je bent of waar je woont... de overheid wilt een deel van je crypto hebben.

Mits je totale vermogen boven de €57.000 vrijstelling zit zonder fiscaal partner, met fiscaal partner is dit €114.000 euro. Als je geen gedoe wilt, zoals bijvoorbeeld flinke boetes dan zul je belasting moeten betalen over je vermogen op peildatum 1 januari.


Voordelen van het opgeven van crypto:
• Het opgeven van crypto bij de belastingdienst zorgt ervoor dat je je aan de wet houdt.
• Met het opgeven van je crypto vermijd je onverwachte belastingaanslagen, boetes en juridische problemen in de toekomst.
• Je bent transparant met je financiën tegenover de belastingdienst. Dit geeft rust in je hoofd.

Nadelen van het opgeven van crypto:
• Je moet belasting betalen over je crypto vermogen, het meetpunt is op 1 januari over het totale vermogen, vanuit de belastingdienst gezien.
• Crypto opgeven in je belastingaangifte kan complex en tijdrovend zijn, vooral als je veel verschillende crypto munten hebt op verschillende locaties.

Mocht je al een vermogen in crypto hebben dan kan je dit alsnog opgeven bij de belastingdienst, dan moet je alsnog de verschuldigde belasting met terugwerkende kracht betalen in box 3 en je kan een boete krijgen, wat kan oplopen tot 300%.

Voorbeeld:
Stel je hebt €200.000 aan crypto dan zou je normaal zo’n €2.823 vermogensbelasting moeten betalen, dit wordt dan vermeerderd met een boete van bijvoorbeeld 100%. Dan zou je per verzwegen of per ongeluk vergeten jaar zo’n €5.646 moeten betalen. (Vermogensbelasting met terugwerkende kracht + boete)

Dat niet alleen: het kan zomaar zijn dat de Belastingdienst je besluit strafrechtelijk te vervolgen. De Belastingdienst kan tot vijf jaar na de aangifte nog aankloppen om verhaal te halen.

Hoewel de Belastingdienst nu misschien nog niet actief controleert of mensen Bitcoin en andere cryptovaluta achterhouden, kan dat over vijf jaar natuurlijk een heel ander verhaal zijn. Kortom vermogensbelasting betalen is nou eenmaal een onderdeel van het investeren in crypto, je kan het maar beter goed doen om veel gezeik te voorkomen haha!
Publicatie datum: 20 september 2023, Door: Thijs Verlangen