DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Minder erfbelasting betalen? dat doe je zo!

Minder erfbelasting betalen? dat doe je zo!

In totaal zijn er 5 manieren waarop je erfbelasting legaal kunt ontwijken. Dan kan je denken aan aftrekposten, slim omgaan met de WOZ-waarde, betalen met kunst, vrijstellingen en schenken. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over blauwe brieven en boetes.

1. Aftrekposten
Het eerste wat je kunt doen om je erfbelasting te ontwijken of te verminderen is goed gebruik maken van aftrekposten. Bij het overlijden zijn er namelijk verschillende kosten die je maakt en deze kosten mag je aftrekken van de erfenis.
Denk aan een hypotheekschuld, kaarten/advertenties, kleding en verzorging van de overledene, uitvaartkosten, bloemen, graf/crematie kosten.
Al deze kosten kun je tijdens je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting opgeven. Deze worden samen met de rest van je financiële situatie bekeken en hierdoor bespaar je op je erfbelasting.

2. Slim omgaan met de WOZ-waarde
Als je een huis erft dan is dit ook een manier om een gedeelte van je erfbelasting te ontwijken. Dat komt doordat je bij het bepalen van de waarde van het huis gebruik mag maken van de WOZ-waarde van het huis. Daarvoor hoef je niet per se de laatste WOZ-waarde te gebruiken. Je mag kiezen uit de WOZ waarde van dit jaar of het jaar daarvoor. Dus als je in 2022 een erfenis zou krijgen met een huis dan mag je kiezen uit de WOZ-waarde van 2022 en 2021.
Vanzelfsprekend kun je dan natuurlijk het beste kiezen voor de laagste WOZ-waarde aangezien dat je het meeste belastingvoordeel oplevert.

3. Betaal met kunst:
Soms kan het zo zijn dat je als onderdeel van de erfenis een kunststuk of collectie hebt ontvangen. Deze kun je gebruiken om een deel van je erfbelasting te betalen én dat levert je ook nog eens een leuke korting op. Denk bijv. aan schilderijen, beeldhouwwerken, meubels, vazen en archieven.

4. Vrijstellingen:
Een andere legale manier waarop je erfbelasting kunt ”ontwijken” is door simpelweg gebruik te maken van de vrijstelling die je krijgt op je erfbelasting. Het hangt er hier wel heel erg vanaf welke relatie je hebt met de overleden persoon.

5. Schenken
Als het duidelijk wordt dat de erfenis op een aanzienlijk bedrag gaat aankomen dan is het ook verstandig om hier eerder op te handelen. Op deze manier zorg je er namelijk zo verstandig mogelijk voor dat zoveel mogelijk geld de ”oversteek” maakt zonder dat het naar de Belastingdienst moet.
Ouder(s) aan kind: 5.677 euro belastingvrij in 2022
Anderen: 2.274 euro belastingvrij in 2022
Publicatie datum: 21 juni 2023, Door: Thijs Verlangen