DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Beleggen op naam van uw kind tot 18 jaar, doen of niet?

Beleggen op naam van uw kind tot 18 jaar, doen of niet?

Je kan voor uw kind beleggen op je eigen naam of je kan een beleggingsrekening openen op naam van je kind. Wat is wijsheid?

Fiscaal gezien moet je dan rekening houden met twee belastingen, vermogensbelasting en erf/schenkbelasting.

Vermogensbelasting technisch kan ik het kort houden, tot 18 is het vermogen van je kinderen jouw vermogen en betaal jij hier vermogensbelasting over. Of de rekening nou op de naam van het kind staat of op jouw naam.

Qua schenkbelasting is het wel voordeliger om de rekening alvast op naam van het kind te zetten. Dit scheelt op zijn of haar 18e namelijk een hoop schenkbelasting. Boven de vrijstelling van €6.035 (2023) moet je namelijk schenkbelasting gaan betalen. Schenk jij onder deze vrijstelling elk jaar op een beleggingsrekening op naam van jouw kind, dan betaal je al die jaren geen schenkbelasting en straks op haar 18e ook niet. Het staat tenslotte op haar naam.

Stel jij belegt het zelf onder je eigen naam en jij belegt €500 euro per maand voor je kind tot haar 18e tegen een jaarlijks rendement van zo’n 9%. Dan is het totaal geworden €230.850. Als jij als ouder €230.850 euro schenkt naar uw kind dan moet je daar zo’n €31.098 schenkbelasting over betalen (van uitgaande dat er geen verhoogde vrijstelling wordt gebruikt).

Mocht je komen te overlijden en het beleggingsgeld van jouw kind staat op jouw naam, dan ben je mogelijk ook nog erfbelasting verschuldigd.

Kortom fiscaal gezien is beleggen voor uw kind op zijn of haar naam voordeliger.


Publicatie datum: 21 juni 2023, Door: Thijs Verlangen