DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

EDCA VS DCA

EDCA VS DCA

De Enhanced Dollar-Cost-Average (EDCA) investeringsstrategie levert tot 93.000 euro meer op dan de traditionele Dollar-Cost-Averaging (DCA) strategie. Simpel en effectief toe te passen.

Volgens een studie van Creighton University (VS) is EDCA een eenvoudige en slimme beleggingsstrategie die zich aanpast aan nieuwe informatie, wat DCA niet doet.

Simulaties tonen aan dat EDCA betrouwbaarder presteert dan DCA, met hogere rendementen in ongeveer 90% van de tijd en een groter eindvermogen! Houdt er wel rekening mee dat je meer werk hebt met het in de gaten houden van de markt.

Historische back-testing op aandelen indexen en beleggingsfondsen laat zien dat door over te schakelen naar EDCA, het rendement van beleggers met 0,3% tot 0,7% per jaar kan worden verbeterd.

Zowel bij EDCA als bij DCA investeer je maandelijks een vast bedrag, met het verschil dat bij EDCA meer geinvesteerd wordt naarmate de beurs daalt en minder naarmate deze stijgt. Dit kan door het maandelijks investeringsbedrag te verhogen naarmate de beurs daalt en te verlagen naarmate deze stijgt.

Een praktisch voorbeeld:
Stel je maandelijkse investering is 500 euro. Als de beurs in één maand met 3% daalt, dan investeer je 3x10% extra, oftewel 650 euro. Als de beurs de maand erna met 4% stijgt, investeer je 4x10% minde, oftewel 300 euro.

Hierdoor koop je meer aandelen in voor een lagere prijs en minder aandelen in voor een hogere prijs, waardoor het rendement in het verleden met 0,3% tot 0,7% is verbeterd en tot 93.000 euro meer opleverde bij een verwacht rendement van 10% per jaar.
Publicatie datum: 22 juni 2023, Door: Thijs Verlangen