DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Pensioenbeleggen VS normaal beleggen

Pensioenbeleggen VS normaal beleggen

Pensioenbeleggen is op veel punten gelijk aan indexbeleggen. Er is een belangrijk verschil, namelijk: het belastingvoordeel dat je krijgt en de plichten dat je aangaat. Zo kan je niet zomaar over je geld beschikken.

Voordeel 1:
De inleg op je pensioenrekening is aftrekbaar van de inkomstenbelasting in box 1. Dit betekent dat je 36,93% of 49,5% terugkrijgt van de belastingdienst. Dit hangt af van het percentage belasting dat je betaalt.

Voordeel 2:
Tijdens de uitkeringsfase rond je pensioenleeftijd kan je ervoor kiezen om het geld uit te laten keren over een bepaalde periode. Hierover betaal je inkomstenbelasting. Na AOW-leeftijd heb je vaak minder inkomen en betaal je een lager tarief belasting, namelijk 19,17% tot 37k.

Voordeel 3:
Je betaalt geen vermogensbelasting over je pensioenbeleggingen. Als je vermogen Hiermee boven de vrijstelling komt van 57.000 euro dan is dit ook een voordeel.

Voordeel 4:
Dankzij het compound effect maak je ook beleggingsrendement op geld dat je zelf niet ingelegd hebt. Stel je belegt 1.000 euro dan ontvang je 495 euro terug bij je belastingaangifte. Het kost je nu nog maar 505 euro, terwijl je wel rendement maakt over de 1.000 euro. Over dit rendement betaal je wel belasting bij de uitkeringsfase maar het heeft je niks gekost.

Helaas mag je niet onbeperkt inleggen op je pensioenbeleggingsrekening. Anders zou het een te dure grap worden voor de belastingdienst… Jouw maximale inleg wordt bepaald door de zogenaamde jaarruimte. De jaarruimte is een formule waarin gerekend wordt met je huidige inkomen en andere inleg voor je (werkgevers)pensioen.

Je hebt dus veel fiscale voordelen, en daarom ben ik heel erg fan van pensioenbeleggen. Het nadeel is echt dat je veel minder zeggenschap hebt over dit geld. Je kan er pas bij rond je pensioenleeftijd en wanneer je dan deze leeftijd hebt bereikt kan je niet de hele som met geld uit laten keren in 1 keer. Het is dus super voordelig maar een stuk minder flexibel.

Wat is het verschil tussen pensioenbeleggen en normaal beleggen?
Met pensioenbeleggen heb je dus veel fiscale voordelen maar ben je wel gebonden met inleggen aan de jaarruimte en kan je niet volledig vrij over het geld beschikken. Met normaal beleggen heb je geen fiscale voordelen maar ben je wel vrij om het geld op te nemen wanneer je zelf wilt.

Voor welke manier van beleggen zou je het beste kunnen kiezen?

Zelf kies ik voor een combinatie van beide beleggingsvormen, het pensioenbeleggen is fiscal heel interessant dat het niet slim zal zijn om er geen gebruik van te maken. Let wel op dat je als werknemer vaak al een werkgeverspensioen opbouwt en minder jaarruimte hebt. Met normaal beleggen heb je dus geen fiscal voordelen maar wel flexibiliteit. Dus je kan deze pot met geld gebruiken om vervroegd met pensioen te kunnen gaan.
Publicatie datum: 22 juni 2023, Door: Thijs Verlangen