DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Rente-op-rente

Het 8e wereldwonder!

Albert Einstein zei naar verluidt in een interview: “Rente-op-rente is het achtste wereldwonder. Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die dat niet doet, betaalt het.” De basis van deze uitspraak, ondanks dat hij ongeveer 100 jaar geleden is gedaan, is nog steeds enorm krachtig.

Voor iedereen die voor de lange termijn belegt, is het essentieel om de kracht van het rente-op-rente effect (ook wel samengestelde rente genoemd) te begrijpen én te benutten. Maar wat is samengestelde rente nu precies? Samengestelde rente is de exponentiële toename van de waarde van een investering. Eenvoudiger gezegd, het is de rente die je op je rente verdient.

Rekenvoorbeeld: 30 jaar lang, €500 per maand investeren tegen jaarlijks gemiddeld 10% rendement zorgt voor een totaalsom van €1.031.421.

Nu dezelfde som, alleen investeren we 20 jaar lang. Totaalsom na 20 jaar wordt dan €359.121. Oftewel 65% minder en dit door alleen vermindering van 10 jaar investeren.

Dit komt dus precies door het rente-op-rente effect, het is bijna magisch.

Als het dan zo magisch is, waarom doet niet iedereen het?

Twee redenen: mensen willen instant gratification, oftewel direct beloond worden en hebben geen geduld. Daarnaast wachten ze op het goede moment om te investeren, alleen er is altijd wel wat, dus starten ze nooit…
Hiervoor geldt quote: Time in the market beats timing the market.
Publicatie datum: 18 juni 2022, Door: Thijs Verlangen
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Jouw reactie
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.