DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Wat zijn Indexfondsen en Exchange Traded Funds? (ETF’s)

Wat zijn Indexfondsen en Exchange Traded Funds? (ETF’s)

Indexfondsen:
Indexfondsen zijn financiële producten waarvan de waarde gebaseerd is op een onderliggende “benchmark”. Indexfondsen kunnen bijvoorbeeld gebaseerd zijn op een beurs zoals de Nederlandse AEX of de Amerikaanse S&P500/Dow Jones Industrial Index.

De waarde van de onderliggende index bepaald dus de waarde van het indexfonds. Kortom, je koopt (indirect) de aandelen (of obligaties) van alle bedrijven die op die specifieke beurs (of benchmark) genoteerd zijn.

Exchange Traded Funds (ETF’s):
Een ETF is een geselecteerd pakketje van aandelen, obligaties of “commodities” (goud, zilver, olie, etc.).

De waarde van de ETF is gebaseerd op de (gezamenlijke) waarde van de onderliggende financiële producten. Dit kan zowel direct (dus door het fysiek aankopen van bijvoorbeeld de aandelen) of indirect via afgeleide financiële constructies.

ETF’s zijn vaak handig als je denkt dat een bepaalde sector het goed gaat doen in de komende jaren, maar je wilt bijvoorbeeld geen individuele aandelen/obligaties kopen. Door een ETF te kopen realiseer je dan een blootstelling aan die sector (of sectoren), maar krijg je ook gelijk een brede spreiding binnen die sector (of sectoren).

Er zijn ook ETF’s die vergelijkbaar zijn met indexfondsen (kortom, die dus alle aandelen hebben van een bepaalde beurs of benchmark).
Publicatie datum: 21 juni 2023, Door: Thijs Verlangen