DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Zie jouw eigen woning als een investering.

Zie jouw eigen woning als een investering.

Door de oudere generatie is ingeprent dat zodra je met pensioen gaat, je eigen woning afbetaalt moet zijn.

In mijn ogen super zonde, de enige die hier blij mee gaat zijn is de belastingdienst met hun erfbelasting.

In mijn ogen kan je beter gaandeweg je leven, bij een lage hypotheekrente, een nieuwe hypotheek op je woning vestigen.

Stel je hebt een woning met een waarde van 500.000 euro en nog een hypotheek van 100.000 euro, dan heb je dus 400.000 aan overwaarde.

Je kan dan een nieuwe hypotheek op je woning erbij nemen (mits je inkomen dit toelaat), doe je dit tijdens een periode dat de hypotheekrente laag is, neem dan gelijk aflossingsvrij (dit mag tot 50% van de marktwaarde van je woning).

Stel je neemt een extra aflosvrije hypotheek van 200.000 euro op je woning. Je krijgt dit bedrag dan op je betaalrekening gestort. Dit verkregen bedrag op je betaalrekening, deze 200.000 euro kan je dan wegstrepen voor de belastingdienst tegen de aflosvrije hypotheek van 200.000 euro. Je betaalt dan geen vermogensbelasting over dit bedrag.

Met die 200.000 betaal jij de rente van de hypotheek maandelijks en met het restant ga je lekker reizen, schenken en andere leuke dingen doen.

Het bedrag dat jij extra aan rente moet betalen, is eigenlijk hetzelfde als een huurder meer huur moet gaan betalen. Rente = huur. Je huurt het van de bank. Enige verschil is, jij bent een ‘’huurder’’ met 200.000 euro op de bank en een woning die verder in waarde voor jou stijgt.
Publicatie datum: 18 juni 2023, Door: Thijs Verlangen