DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Kan je onder schenkbelasting uitkomen?

Kan je onder schenkbelasting uitkomen?


Schenkbelasting, we betalen het als Nederlanders natuurlijk liever niet.
Kun je schenkbelasting omzeilen? Nee, schenkbelasting kun je niet omzeilen. Als je dit wel probeert wordt dat gezien als fraude en dat levert een boete op. Wel kun je vrijstelling krijgen van schenkbelasting of, in plaats van een schenking, een cadeau geven.


Wat is het verschil tussen een schenking en een cadeau?

Een schenking is altijd een geldbedrag. Een cadeau is daarentegen vaak een fysiek object (auto’s, horloges, sieraden) of een ervaring (vakanties, concerttickets).


Vrijstellingen schenken
Als je in Nederland iets schenkt aan iemand dan mag dat maximaal voor een bedrag van €2.274. Krijg je de schenking van je ouders? Dan gaat het over een bedrag van €5.677. Zoveel geld mag er dus van een persoon jaarlijks aan iemand anders worden overgemaakt zonder dat je belasting betaalt.Uitzonderingen voor ouders (2022)
Ouders mogen aan kinderen dit jaar nog een jubelton schenken (€106.671) voor een eigen woning en €56.724 voor een dure studie.
Voor kinderen tussen de 18-40 jaar geldt daarnaast een maximaal, eenmalig bedrag van €27.231.Vrijstellingen Cadeau’s
Maar hoe zit dat eigenlijk met cadeaus van waarde? Zoals hele dure sieraden of auto’s? Volgens de Belastingdienst moet je ook hier schenkbelasting over betalen als de waarde van het object of de ervaring boven eerdergenoemde bedragen uitkomt.

Publicatie datum: 21 juni 2023, Door: Thijs Verlangen