DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

De Gouden Combi

De Gouden Combi

In mijn ogen is een combinatie van vastgoed, aandelen en pensioen beleggingen de gouden combinatie om vermogen op te bouwen.

Je pensioen beleggingen is een mooie manier om een goed pensioen vermogen op te bouwen in box 1, je mag het aftrekken van je inkomsten namelijk in dat jaar, het is dus ook niet onderhevig aan vermogensbelasting in box 3.

Persoonlijk benut ik deze elk jaar volledig. Dit potje dient ervoor om jou te voorzien van inkomsten vanaf rond je AOW tot ongeveer je eind.

Mocht voorgaande te weinig zijn, dan is vastgoed een goede optie, gewoon een paar panden om je passieve inkomsten aan te vullen. Het mooie met vastgoed is, je kan het door er een lening op te zetten vanuit de bank of je bv het aardig vermogensbelasting vrij houden in box 3.

Als laatst hebben we nog de aandelen bij de bank, deze dient er voor om je potje aan te vullen vanaf bijvoorbeeld je 60e tot aan je pensioen.

Hetgeen hierin zit is wel onderhevig aan vermogensbelasting in box 3 en wil je dus zo minimaal mogelijk houden. Maar je ontkomt er niet aan als je eerder wilt stoppen voor je pensioen.

Door deze gouden combi van drie kan je spelen met je vermogensbelasting box 3. Heb je teveel vermogen in je aandelen en betaal je veel box 3, wellicht kan je dan overwegen om vastgoed te kopen met een lening erop en een lagere WOZ. Of je stopt het in je pensioen beleggingen, want ook deze zijn vrij van vermogensbelasting in box 3.

Kortom drie knoppen waar je constant aan kan draaien om zo min mogelijk vermogensbelasting en inkomstenbelasting te betalen.
Publicatie datum: 22 juni 2023, Door: Thijs Verlangen