DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

De meest voorkomende valkuilen bij het beleggen!

De meest voorkomende valkuilen bij het beleggen!

Nooit starten met beleggen..

Het is begrijpelijk dat je niet wilt beleggen, omdat het natuurlijk heel overweldigend kan zijn, desondanks zou dit nooit een reden moeten zijn om niet te starten. Hoe eerder je namelijk begint, hoe beter. Dit in verband met het compound effect.  

Geen flauw benul hebben van wat je nu eigenlijk doet

Je moet alleen beleggen als je weet wat je doet zodat je niet onnodig veel risico neemt. Je hebt dus de juiste kennis nodig. Het is niet heel moeilijk als je eenmaal weet wat je moet doen. Dus alleen beleggen in datgene waarvan je begrijpt wat het is en wat het inhoudt!

Geen spreiding

Het beleggen in bijvoorbeeld één bedrijf, sector of bijv. alleen in één asset klasse, zoals vastgoed is ook geen slim idee. Het spreiden van je beleggingen over verschillende assets verlaagt je risico.

Zelf denken dat je de beste aandelen kiest..

Naarmate ik meer leerde over beleggen in de aandelenmarkt, realiseerde ik me dat het bijna onmogelijk is om de 'markt' te verslaan. Warren Buffet organiseerde zelfs een weddenschap waarbij professionele beleggers werden uitgedaagd om beter te presteren dan de markt, maar bijna niemand durfde deze uitdaging aan te gaan en de enige partij die het probeerde, verloor.

De markt proberen te timen

Het is vrijwel onmogelijk om de beste aandelen te kiezen of de markt te timen. Voorspellingen moeten met een korreltje zout worden genomen, omdat niemand de toekomst kan voorspellen. Het behalen van rendement hangt af van een aantal dagen met hoge rendementen, dus het is beter om in de markt te blijven, ongeacht de ontwikkelingen.

Luisteren naar de verkeerde mensen hun advies 

Mensen in je omgeving zullen altijd denken dat ze weten waar je het beste in kunt beleggen, of het nu gaat om aandelen, bitcoin of andere adviezen. Het is belangrijk om je beleggingsbeslissingen niet te baseren op adviezen van zulk soort lui. Het is dus heel belangrijk om zelf de juiste kennis te hebben en je eigen plan te maken.

Emoties de overhand laten krijgen

Als je gaat beleggen, is het heel belangrijk om rationele keuzes te maken. Maar mensen zijn niet rationeel en laten hun keuzes vaak beïnvloeden door emoties. Bij beleggen zie je dit terug doordat mensen bijvoorbeeld aandelen kopen als de markt gestegen is en aandelen verkopen als de markt gedaald is. Dit betekent dat je aandelen koopt als ze duur zijn en verkoopt als ze goedkoop zijn. En dat is nu precies wat je niet moet doen.

Publicatie datum: 22 juni 2023, Door: Thijs Verlangen