DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Enhanced dollar-cost-averaging (EDCA)

Enhanced dollar-cost-averaging (EDCA) investeringsstrategie levert €93.000 meer op. Simpel en effectief toe te passen.

Een recente studie (12-2021) van Creighton University (USA) presenteert een eenvoudige, intuïtieve beleggingsstrategie die een verbetering is van de populaire dollar-cost-averaging (DCA) strategie.
Deze beleggingsstrategie, die de verbeterde dollar-cost-averaging (EDCA) wordt genoemd, is een eenvoudige, op regels gebaseerde strategie die de meeste eigenschappen van traditionele DCA overneemt die aantrekkelijk zijn voor de meeste beleggers, maar zich wel aanpast aan nieuwe informatie, wat traditionele DCA niet doet.

Simulatieresultaten tonen aan dat de EDCA-strategie beter presteert dan de DCA strategie in termen van hogere rendementen in ongeveer 90% van de tijd en bijna altijd een groter eindvermogen oplevert. Vanuit historische back-testing op aandelenindexen (o.a. S&P500 data 1926-2008) en beleggingsfondsen blijkt dat het rendement van beleggers met 0,3% tot 0,7% per jaar wordt verbeterd door eenvoudig over te schakelen van DCA naar EDCA.

Bij zowel de DCA als de EDCA investeer je maandelijks een bedrag. Het verschil is dat je bij de EDCA meer investeert naarmate de beurs daalt en minder investeert naarmate de beurs stijgt.

Praktische uitleg:

Stel je maandelijkse investering is €500. De beurs is vervolgens in één maand 3% gezakt, dan investeer jij extra, namelijk 3x 10%, oftewel €650. De beurs is de maand daarna 4% gestegen, dan investeer jij minder, namelijk 4x 10%, oftewel €300.
Het percentage dat de beurs zakt of stijgt is de factor die jij met 10% moet vermenigvuldigen om na te gaan wat jij moet investeren die maand. Je kan dit verhogen naar 20% of zelfs 30%. Je koopt hiermee meer aandelen in voor een lagere prijs en koopt minder aandelen in voor een hogere prijs.
Door deze strategie had je in het verleden 0,7% extra rendement gehad. Uitgaande van een langdurig rendement van 10% per jaar, had deze extra 0,7% €93.000 opgeleverd.

Ga jij hem toepassen? Publicatie datum: 14 augustus 2022, Door: Thijs Verlangen
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Jouw reactie
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.