DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Lange termijn

Op de lange termijn stijgt alles!

Investeren draait allemaal om consistentie, het vermogen om te blijven doorzetten met elke maand opnieuw gespreid te investeren. Vermogend worden moet je zien als een marathon en geen sprint.

Lange termijn investeren geeft altijd rendement. Dat koersen van vastgoed, aandelen en crypto volatiel zijn weten we. Maar zoom je uit en kijk je over een langere periode naar deze koersen dan zie je één overeenkomst. Het gemiddelde van de koersen stijgt altijd in de grafiek van linksonder naar rechtsboven. Oftewel van laag naar hoog.

Vastgoed in Nederland stijgt al 100 jaar gemiddeld met 4,85% per jaar.

Aandelen (S&P500) stijgen al 150 jaar gemiddeld met 10,3% per jaar.

Crypto staat nog in de kinderschoenen, daar is geen 100 jaar gemiddelde uit te halen. Maar de afgelopen 10 jaar rendementen zijn natuurlijk gigantisch veel.

Kijk eens voor de gein terug naar de historische crisissen, je ziet ze bijna niet meer, het is slechts een klein hobbeltje geworden op het koersverloop.

Sterker nog: Na diepe dalen komen meestal periodes van snelle en mooie groei. Uit onderzoek van Fidelity blijkt ook dat het missen van de vijf beste dagen in het jaar op de beurs kan uitdraaien op rendementen die significant lager liggen dan wanneer je gewoon had blijven doorgaan met investeren.

Een van de meest gemaakte vergissingen door startende beleggers is het stoppen met investeren als de wind tegen zit. Als je dat had gedaan na de recente COVID-crash, liep je mogelijks een van de grootste heroplevingen van de beurs mis.

Kortom: denk lange termijn, hou je geld ten alle tijden in de beurs, hou je aan je plan en blijf gewoon ademhalen.

Oh ja en luister niet naar dat dagelijkse radiospotje: ‘’rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomst’’. Als je weet wat je doet, en kijkt naar 150 jaar data klopt dit niet. Niks doen, geeft je 100% garantie op niks.
Publicatie datum: 18 juni 2022, Door: Thijs Verlangen
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Jouw reactie
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.