DE VERMOGENSPLANNER VOOR DE SLIMME ONDERNEMER
menu

Jouw pensioen

Jouw pensioen bestaat uit drie pijlers.

De eerste pijler, de AOW, is iets dat jij vanuit de overheid krijgt. Hiervoor moet je alleen maar in Nederland wonen, de gehele 50 jaar voor je AOW. Mis jij één of meerdere jaren, dan kost het je 2% AOW per jaar.

De tweede pijler, je werkgeverspensioen, vult het restant aan normaliter tot jouw totale pensioen. Echter, bij heel veel werknemers is dit niet genoeg en is er nog ruimte voor aanvulling.

De derde pijler, je ruimte voor aanvulling, ook wel eigen aanvulling genoemd. Dit is de meest interessante. Je kan hierin beleggen in aandelen om meer vermogen op te bouwen. De belastingdienst promoot dit en betaalt dan ook graag zo’n 37% tot 49,5% mee aan jouw inleg.

Met deze drie pijlers kan je in veel gevallen een goed pensioen creëren, blijkt het toch nog te weinig te zijn, dan dien je zelfstandig vermogen op te bouwen in privé om daarmee de bovenste drie pijlers aan te vullen.

Ben je ondernemer en denk je ‘’ik heb geen werkgeverspensioen’’, correct! Wees blij! Doordat jij geen werkgeverspensioen opbouwt, kan jij automatisch meer inleggen bij je eigen aanvulling en daar valt veel meer te halen.
Publicatie datum: 26 september 2022, Door: Thijs Verlangen
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Jouw reactie
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.